Ο Αλωνισμός τα παλιά χρόνια στον Βουτσαρά

FGHJ
Αλωνιστική μηχανή  αλώνια Βουτσαράς  1980…

Γύρω στο 1980,Βουτσαράς…. στ’ αλώνια …… η ώρα του θέρους και του αλωνίσματος ήταν κορυφαία στιγμή της χρονιάς για τους γονείς και τους παππούδες μας. Η αλωνιστική μηχανή περνούσε από τις θημωνιές που ήταν απλωμένες στ’ αλώνια και αλώνιζε του κάθε ενός τα δεμάτια ξεχωριστά σιτάρι,κριθάρι βρώμη.Ο καρπός μαζευόταν σε τσουβάλια από λινάτσα και μεταφερόταν με τα γαϊδουράκια ή τα μουλάρια στα κατώγια των σπιτιών ,ώστε να αποθηκευτεί στα κασόνια και να περάσει η οικογένεια όλη την χρονιά,στέλνοντας το σιτάρι στον μύλο για να γίνει αλεύρι και έχοντας αρκετό κριθάρι, βρώμη,βίκο, ώστε να ταΐσει τα ζώα τον χειμώνα.Ο βίκος είναι ένα είδος άγριου αρακά που καλλιεργούταν κυρίως για τροφή των ζώων και με την καλλιέργειά του καθάριζε από φυτά »ζιζάνια» και λίπαινε τα χωράφια ώστε να προετοιμαστούν για την καλλιέργεια του σιταριού την επόμενη χρονιά.Στην κατοχή,λόγω έλλειψης σιταριού ,άλεσαν βίκο και φτιάξανε ψωμί στο χωριό μας….σχεδόν τυφλώθηκαν και δεν έβλεπαν μπροστά τους για λίγες μέρες!
Ένα άλλο μηχάνημα το»μπαλιαστικό» έδενε τα χοντρά άχυρα. Τίποτα δεν ήταν για πέταμα ότι περίσσευε από το άχυρο έμπαινε στις υφαντές από αργαλειό λιοπάνες,και μεταφερόταν στα καλύβια για να ζεσταίνονται τα ζώα τον χειμώνα.Το άχυρο επίσης χρησίμευε και για τροφή των ζώων, γαϊδούρια μουλάρια κλπ.

Παράλληλα στην άκρη από τις θημωνιές αλώνιζαν τον βίκο ,τα ρεβίθια, τις φακές,ζεύοντας τα γαϊδουράκια στα οποία φόραγαν τις λαιμαριές στον λαιμό τους και εκείνα, γυρνώντας γύρω γύρω από ένα κάθετο ξύλο το Στιερό, πατούσαν τα κλαράκια,και ξεχώριζε ο καρπός.Στο χωριό μας υπήρχαν και στρογγυλά πέτρινα αλώνια όπως της οικογ. Καρμιράντζου,της οικογ.Απ. Κονδύλη, της οικογ.Βασ. Κονδύλη, οικογ.Κεπερνέκα, Δημ. Τσιάμα (Μητσιάκου), της οικογ. Παρασκευά, οικογ. Παν. Σταυρόπουλου (Μαδούρου) και της οικογ. Χρ. Σταυρόπουλου στην ψιλή ράχη, της οικογ. Κατσιούλα δυτικά και στην βορεινή πλευρά του χωριού κοντά στ’ αλώνια της οικογ. Κ.  Σιμόπουλου. Μερικά από αυτά σώζονται σε καλή κατάσταση…άλλα όχι. Βέβαια απαραίτητη προϋπόθεση ήταν να φυσάει άνεμος ώστε να λιχνίσουν και να ξεχωρίσει ο καρπός από το άχυρο.

JHGGHJ
Αλωνιστική μηχανή  αλώνια Βουτσαράς  1980…

Οι αλωνιστές που γύριζαν με την αλωνιστική μηχανή από χωριό σε χωριό, ήταν από μακρινά χωριά και συνήθως κοιμόντουσαν στις θημωνιές τα βράδια. Κάθε οικογένεια που αλώνιζε αναλάμβανε να τους πηγαίνει κρύο νερό και κολατσιό….πολλές φορές τους καλούσε και στο σπίτι το βράδυ για φαγητό.Η διαδικασία του αλωνίσματος κρατούσε πολλές μέρες ώσπου ν’ αλωνίσει όλο το χωριό. Ανδριοπουλαίοι, Ζεριταίοι,Κατσιουλαίοι,Γιαννακακαίοι, Ρουσοπουλαίοι,
Σταθοπουλαίοι, Γιανοπουλαίοι, Σιμοπουλαίοι, Κονδυλαίοι, Σταυροπουλαίοι, Αθανασοπουλαίοι, Τσαμαίοι, Σαλαβουραίοι, κανείς δεν εξαιρούταν από την διαδικασία…όλοι έσπερναν θέριζαν αλώνιζαν, και βιαστικά μάζευαν τους καρπούς από τ’αλώνια μην πιάσει η βροχή και βραχούν οι καρποί…!
Θυμάμαι την ώρα του κουβαλήματος των καρπών τον θείο Θοδωρή τον Κονδύλη, να βοηθάει τον πατέρα μου… τον θείο τον Σταύρο τον Σαλαβούρα…τον θείο τον Γιώργη τον Σιμόπουλο….και ο πατέρας μου, να βοηθάει εκείνους όταν ήταν η σειρά τους να κουβαλήσουν τους καρπούς στα κατώγια των σπιτιών.
Η διαδικασία ήταν κουραστική αλλά το αποτέλεσμα δικαίωνε τους κόπους όλων . Άλλωστε ήταν μια »φυσική» διαδικασία με την οποία μεγάλωσαν όλοι και θεωρούταν δεδομένη.
Τα χρόνια πέρασαν…..τίποτε δεν υπάρχει πια να μαρτυρά τις μέρες εκείνες… ……μόνον οι μνήμες και λιγοστές φωτογραφίες!

JHG
Αλώνια Βουτσαράς  1980….

 

Τα δέκα Πέτρινα Αλώνια του Βουτσαρά
Δέκα πέτρινα αλώνια στο Βουτσαρά
SCS
Αλώνια Βουτσαράς 1980…
Πέτρινο αλώνι Σταυρόπουλου (Νότια)
Πέτρινο αλώνι Σταυρόπουλου Βουτσαράς (Νότια)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s