ΠΡΩΤΟΚΛΕΦΤΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΜΠΑΡΜΠΙΤΣΙΩΤΗΣ (ΘΕΙΟΥΣ)

«Ανατολικά από τα ερείπια της αρχαίας πόλης Μαλέα και βορειοδυτικά του σημερινού χωριού Βουτσαρά της επαρχίας Μεγαλοπόλεως, βρισκόταν τον περασμένο αιώνα ένα μικρό χωριό στο ύψωμα που λέγεται σήμερα Παλιοχώρι. Σε μέρος, από το οποίο φαινόταν τόσο η Λακωνία όσο και η Καρύταινα, λέγεται ότι ο γενναιότατος πρόμαχος κατά της Φραγκοκρατίας Βουτσαράς Δοξαπατρής είχε παρατηρητήριο ή Πύργο και στη συνεχόμενη πλαγιά, όπου η τοποθεσία λέγεται ακόμη στου Βουτσαρά, υπήρξε ένα πέτρινο κτίριο (Καμάρι) και μία μαρμαρένια λεκάνη (λύμπα). Ο πατέρας μου μου είχε διηγηθεί μία παράδοση, που είχε ακούσει από το Νικόλαο Νικητόπουλο, πάππο του από τη μητέρα μου:

Γύρω στο 1800 ο Ζαχαριάς διασκέδαζε στο Παλιοχώρι με τα παλληκάρια του. Οι Τούρκοι, που ήταν στο γειτονικό Λεοντάρι, ετοιμάστηκαν να πάνε να τους χτυπήσουν, όταν το έμαθαν. Ευτυχώς όμως, ένας Έλληνας Λεονταρίτης ειδοποίησε κρυφά το Ζαχαριά και ο ατρόμητος Καπετάνιος ξεκινάει με τα παλληκάρια του για το Λεοντάρι.

Πιο κάτω από το Κεφαλόβρυσο της Κουτουφαρίνας και στην κατάλληλη για ενέδρα θέση Κανελάκι, εκτύπησε τους Τούρκους που έρχονταν από το Λεοντάρι και τους αποδεκάτισε. Την άλλη όμως ημέρα πολλοί Τούρκοι ήρθαν και έκαψαν το χωριό. Έτσι οι κάτοικοι που εσώθηκαν έχτισαν σε γειτονικό ύψωμα το νέο χωριό, υπό το αυτό όνομα Βουτσαράς που αργότερα ονομάστηκε Ζαίμη και που από το 1918 ονομάζεται και πάλι »Βουτσαράς».

Σημειώνεται ότι, όπως έχει γράψει ο Σουλαραίος Αθαν. Τζώρτζης, στην ίδια αυτή περιοχή του Κανελακιού, κατά τη διαπλάτυνση του αγροτικού δρόμου προς τα ποτιστικά, που έγινε στα μέσα της δεκαετίας του 1950 και στο σημείο αμέσως μετά τη διασταύρωση του δρόμου με το Σιαμπόρρεμα, είχαν βρεθεί ανθρώπινα οστά, γεγονός που ενισχύει την παραπάνω παράδοση της συμπλοκής.[Αναδημοσίευση ημ/γιου Γ. Ρουσσόπουλου,(Βουτσαράς)] πηγή: (Αρκαδικά Χρονικά Τόμος Ε’ σελ. 148 Θάνος Βαγενάς).

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s